От понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки

...
От понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки
Коментари Харесай

От понеделник: Земеделски производители и преработватели излизат на протести

От понеделник  земеделски производители и преработватели стартират протестни действия  на основни точки в цялата страна, а във вторник митингите ще бъдат ориентирани към София, заяви Илия
Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от бранш " Земеделие ".  

Исканията са за  продължение на възбраната за импорт на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна , както и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, изсъхнало мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна. От бранша упорстват за повишен надзор на произхода, качеството и сигурността на внасяните селскостопански артикули.
Прочетете още

Сред другите претенции е изплащането до 30 септември на цялостния размер на  обезщетенията  за нарасналите разноски за произвеждане на стопаните, в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.

В признатата декларация се упорства за погашение на  държавната помощ  за производители със 100 % пропаднали площи и за нови размери на помощите за вложения и за " де минимис ". Според Проданов, Народното събрание с днешното си решение е направило голяма услуга на земеделския бранш, като е обединило безусловно всички браншови организации. Той акцентира, че идните митинги ще бъдат също обединяване на всички, които имат общо със земеделието в България.

От бранша припомниха, че записаните аграрни производители са 70 000, само че дружно със сезонните служащи заетите с тази активност доближават до един милион души.

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, е важно  вносът на изсъхнало мляко и млечни продукти  да бъде спрян, тъй като те заливат мандрите и това убива отглеждането на животни. Той акцентира, че откакто разговорът с властта е неосъществим - изходът е в безсрочните протестни дейности.

В утрешния ден координационното звено към инициативния комитет ще изпрати точките и местата, където ще се осъществят протестните дейности в понеделник, като сигурно ще бъде покрита цялата страна, ще се обзет основни пътни артерии и гранични пунктове, показаха уредниците. Забраната на импорт от Украйна е жизненоважна за оцеляването на българските аграрни производители и това не опира единствено до пари, а и до опция за пазари и развиване, подчертаха от бранша.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР